Consultanta de mediu reprezinta un serviciu de mediu, relativ nou pe piata de business din Romania, pe care o serie de firme din piata il ofera companiilor care prezinta prin activitatea proprie, un anumit impact asupra mediului.

Serviciile de consultanta de mediu pe care echipa noastra le oferta, pot avea caracteristici diferite, fiind delimitate sub forma unor servicii de mediu, adaptabile activitatii companiilor, profesionale si sustenabile.

Gestiunea deseurilor si consultanta de mediu reprezinta un domenii ample de analiza in activitatea consultantilor de mediu, astfel in contextul noilor schimbari legislative, impuse prin pachetul legislativ al Legii nr. 87/2018 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, au fost extrase in atentia producatorilor, detaliile cu privire la comercializarea pungilor de transport din plastic si implicit a produselor ambalate in ambalaje primare.

Focusul consultantilor de mediu este acela de a oferi clientilor, servicii de mediu, de analiza de mediu, asupra noilor modificari legislative. Consultantii nostrii de mediu efectueaza o analiza personalizata adaptata activitatii specifice desfasurate, prin realizarea unui audit de conformare al activitatii cu obligatiile legislatiei de mediu, in vigoare.

Un articol interesant, adus ca si completare in Legea 87/2018 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje este urmatorul:

Art. 13 (1) Operatorii economici care comercializează produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligați să primească ambalajele reutilizabile la schimb sau să ramburseze, la solicitarea consumatorului, valoarea depozitului

(2) Operatorii economici care comercializează pungi de transport din plastic sunt obligați să comercializeze numai pungi de transport din plastic care respectă cerințele esențiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj, prevăzute la pct. 2 din anexa nr. 2, astfel încât acestea să corespundă unor reutilizări multiple, cu excepția pungilor de transport din plastic foarte subțire.”

Conform Legeii nr. 87/2018:

  • se interzice, începând cu data de 1 iulie 2018, introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire, cu mâner.
  • se interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2019, comercializarea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire, cu mâner.”
  • operatorii economici care introduc pe piața națională ambalaje de desfacere, inclusiv pungi de transport din plastic, sunt responsabili pentru deșeurile generate de respectivele ambalaje;”.
    • h1) pungi de transport din plastic – pungi de transport, cu sau fără mâner, fabricate din plastic, furnizate consumatorilor la punctele de vânzare de bunuri sau produse;
    • h2) pungi de transport din plastic subțire – pungi de transport din plastic cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni;
    • h3) pungi de transport din plastic foarte subțire – pungi de transport din plastic cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, care sunt necesare din motive de igienă sau care sunt utilizate ca ambalaje primare pentru produsele alimentare în vrac, atunci când acest lucru contribuie la prevenirea risipei de alimente;
    • h4) pungi de transport din plastic oxodegradabile – pungi de transport fabricate din materiale plastice care includ aditivi care catalizează fragmentarea materialelor plastice în micro fragmente;

Experienta echipei managerdemediu.ro in piata gestiunii deseurilor, in oferirea serviciilor competitive de consultanta de mediu, aduce un element inovativ clientilor care se confrunta cu dificultati in alinierea activitatii proprie cu impact si productie de deseuri la normativele legale de mediu, in vigoare.